Vijesti i zanimljivosti
iz poslovanja

Press

Za sve štediše i one koji će to tek postati

Ovo nije tekst u kojem ćete naučiti kako se brzo obogatiti ili udvostručiti svoje bogatstvo preko noći. No profesionalci u svijetu financija imaju neke male tajne koje vas mogu podučiti kako brzo kalkulirati i multiplicirati svoja sredstva te koji je rok potreban za određenu zaradu.

Za sve štediše i one koji to tek namjeravaju postati vrijedi pravilo 72. To je jednostavna formula kojom ćete u trenutku izračunati koliko je vremena potrebno da udvostručite ušteđevinu, bilo da se radi o 10 ili 1000 000 novčanih jedinica. Kalkulacija je ista za sve štediše bez obzira na iznos i valutu. Ako ste se nekad zapitali koliko je vremena potrebno da udvostručite vašu ušteđevinu ovo je brza formula za kalkulaciju - broj 72 podijelite s godišnjom kamatnom stopom na svoju ušteđevinu a rezultat je broj godina potreban da udvostručite svoj novac.

Računajući s trenutno najatraktivnijom godišnjom kamatnom stopom na tržištu za EUR od 4,25 % fiksno koju možete ostvariti u Croatia banci lako je izračunati da za manje od 17 godina udvostručujete svoj iznos. Na konkretnom primjeru klijent koji ulaže 25 tisuća EUR po kamatnoj stopi od 4,25 %, uz uvjet zadržavanja razine kamatne stope, svom tek rođenom djetetu do 17 godine osigurava 50 tisuća eura. Ukoliko ste u četrdesetima, odvajate primjerice 25 tisuća eura za štednju do svoje šezdesete godine uštedjet ćete 50 tisuća eura i osigurati dostojanstvene umirovljeničke dane.